Pidato Utama dening Anggota Dewan Negara HE lan Menteri Luar Negeri Wang Yi ing Konferensi Tingkat Tinggi Asia lan Pasifik babagan Kerjasama Sabuk lan Jalan
23 Juni 2021

Kolega, Kanca, Ing 2013, Presiden Xi Jinping ngusulake Belt and Road Initiative (BRI).Wiwit kuwi, kanthi partisipasi lan upaya bebarengan saka kabeh pihak, inisiatif penting iki nuduhake semangat lan vitalitas sing kuat, lan ngasilake asil lan kemajuan sing apik.

Swara wolung taun kepungkur, BRI wis ngrembaka saka konsep dadi tumindak nyata, lan nampa respon anget lan dhukungan saka masyarakat internasional.Nganti saiki, nganti 140 negara mitra wis mlebu dokumen babagan kerjasama Sabuk lan Dalan karo China.BRI pancen wis dadi platform paling jembar lan paling gedhe ing donya kanggo kerjasama internasional.

Sajrone wolung taun kepungkur, BRI wis ngalami évolusi saka visi dadi kasunyatan, lan nggawa kesempatan lan keuntungan gedhe kanggo negara-negara ing saindenging jagad.Perdagangan antarane China lan mitra BRI wis ngluwihi 9,2 triliun dolar AS.Investasi langsung dening perusahaan China ing negara-negara ing sadawane Sabuk lan Dalan wis ngluwihi 130 milyar dolar AS.Laporan Bank Donya nyatake yen BRI bisa nambah perdagangan global 6,2 persen lan penghasilan nyata global 2,9 persen, lan menehi dorongan sing signifikan kanggo pertumbuhan global.

Utamane taun kepungkur, sanajan ana wabah COVID-19, kerjasama Sabuk lan Jalan ora mandheg.Dheweke nahan angin gedhe lan terus maju, nuduhake daya tahan lan vitalitas sing luar biasa.

Bebarengan, kita wis nggawe firewall kerjasama internasional nglawan COVID-19.Mitra China lan BRI wis nganakake luwih saka 100 rapat kanggo nuduhake pengalaman babagan pencegahan lan kontrol COVID.Ing pertengahan Juni, China wis nyedhiyakake luwih saka 290 milyar topeng, 3.5 milyar jas pelindung lan 4.5 milyar kit uji coba ing saindenging jagad, lan mbantu akeh negara nggawe laboratorium uji coba.China melu kerjasama vaksin sing ekstensif karo akeh negara, lan wis nyumbang lan ngekspor luwih saka 400 yuta dosis vaksin sing wis rampung lan akeh menyang luwih saka 90 negara, sing umume dadi mitra BRI.

Bebarengan, kita nyedhiyakake stabilisator kanggo ekonomi donya.Kita wis nganakake puluhan konferensi internasional BRI kanggo nuduhake pengalaman pembangunan, koordinasi kabijakan pembangunan, lan kerja sama praktis.Kita wis tetep akeh proyek BRI.Kerjasama energi ing Koridor Ekonomi China-Pakistan nyedhiyakake siji-katelu saka sumber daya Pakistan.Proyek Penyediaan Air Katana ing Sri Lanka wis nyediakake banyu ngombe sing aman kanggo 45 desa ing kana.Statistik nuduhake yen taun kepungkur, perdagangan barang antarane China lan mitra BRI ndhaptar rekor 1,35 triliun dolar AS, menehi kontribusi sing signifikan kanggo tanggapan COVID, stabilitas ekonomi lan mata pencaharian masarakat ing negara sing relevan.

Bebarengan, kita wis mbangun kreteg anyar kanggo konektivitas global.China wis nindakake kerjasama e-commerce Silk Road karo 22 negara mitra.Iki wis mbantu nyengkuyung arus perdagangan internasional sajrone pandemi.Ing taun 2020, China-Europe Railway Express, sing ngliwati bawana Eurasia, nggayuh nomer rekor anyar ing layanan kargo lan volume kargo.Ing kuartal pisanan taun iki, Express ngirim 75 persen luwih sepur lan ngirim 84 persen luwih TEU barang tinimbang ing periode sing padha taun kepungkur.Dipuji minangka "armada unta baja", Express wis bener-bener cocog karo jenenge lan duwe peran penting kanggo menehi dhukungan negara sing dibutuhake kanggo nglawan COVID.

Rekan-rekan, Kerjasama Sabuk lan Dalan sing cepet berkembang lan subur minangka asil saka solidaritas lan kerjasama antarane mitra BRI.Luwih penting, minangka Presiden Xi Jinping nuding metu ing komentar ditulis kanggo Konferensi iki, kerjasama Sabuk lan Dalan dipandu dening prinsip konsultasi ekstensif, kontribusi bebarengan lan keuntungan bebarengan.Iku praktek konsep pembangunan mbukak, ijo lan resik.Lan ngarahake pertumbuhan standar sing dhuwur, fokus ing masarakat lan lestari.

Kita tansah setya kanggo konsultasi sing padha.Kabeh mitra kerjasama, ora preduli saka ukuran ekonomi, padha anggota kulawarga BRI.Ora ana program kerjasama sing ana gandhengane karo senar politik.Kita ora tau ngetrapake kekarepan kita marang wong liya saka posisi sing diarani kekuwatan.Kita uga ora dadi ancaman kanggo negara apa wae.

Kita tansah setya kanggo entuk manfaat bebarengan lan menang-menang.BRI asale saka China, nanging nggawe kesempatan lan asil sing apik kanggo kabeh negara, lan entuk manfaat ing saindenging jagad.Kita wis nguatake kabijakan, prasarana, perdagangan, finansial lan konektivitas wong-kanggo-wong kanggo nggayuh integrasi ekonomi, entuk pembangunan sing sesambungan, lan menehi keuntungan kanggo kabeh.Upaya kasebut wis nyedhak impen Cina lan impen negara-negara ing saindenging jagad.

Kita tansah setya marang openness lan inclusiveness.BRI minangka dalan umum sing mbukak kanggo kabeh, lan ora ana latar mburi utawa tembok sing dhuwur.Iki mbukak kanggo kabeh jinis sistem lan peradaban, lan ora bias ideologis.Kita mbukak kanggo kabeh inisiatif kerjasama ing donya sing kondusif kanggo konektivitas luwih cedhak lan pembangunan umum, lan kita siyap kanggo bisa karo wong-wong mau lan bantuan saben liyane sukses.

Kita tansah setya kanggo inovasi lan kemajuan.Ing mburi COVID-19, kita wis ngluncurake Jalan Sutra kesehatan.Kanggo nggayuh transisi karbon rendah, kita ngolah Jalan Sutra sing ijo.Kanggo nggunakake tren digitalisasi, kita mbangun Jalan Sutra digital.Kanggo ngatasi kesenjangan pembangunan, kita ngupayakake mbangun BRI dadi dalan kanggo nyuda kemiskinan.Kerjasama Sabuk lan Dalan diwiwiti ing sektor ekonomi, nanging ora mungkasi ana.Iki dadi platform anyar kanggo pamrentah global sing luwih apik.

Ing sawetara dina, Partai Komunis China (CPC) bakal menehi tandha seratus taun.Ing pimpinan CPC, wong Tionghoa bakal ngrampungake pembangunan masyarakat sing cukup makmur ing kabeh babagan, lan kanthi dhasar kasebut, miwiti lelungan anyar kanthi mbangun negara sosialis modern.Ing titik wiwitan sajarah sing anyar, China bakal kerja sama karo kabeh pihak liyane kanggo nerusake kerjasama Sabuk lan Dalan sing berkualitas tinggi lan mbangun kemitraan sing luwih cedhak kanggo kerjasama kesehatan, konektivitas, pembangunan ijo, lan keterbukaan lan inklusivitas.Upaya kasebut bakal ngasilake luwih akeh kesempatan lan bathi kanggo kabeh.

Pisanan, kita kudu terus nambah kerjasama internasional babagan vaksin.Kita bakal bebarengan ngluncurake Inisiatif Kemitraan Sabuk lan Dalan babagan Kerjasama Vaksin COVID-19 kanggo promosi distribusi vaksin internasional sing adil lan mbangun tameng global nglawan virus kasebut.China bakal aktif ngetrapake langkah-langkah penting sing diumumake dening Presiden Xi Jinping ing KTT Kesehatan Global.China bakal nyedhiyakake luwih akeh vaksin lan pasokan medis liyane sing dibutuhake banget kanggo mitra BRI lan negara liya kanthi maksimal, ndhukung perusahaan vaksin kanggo mindhah teknologi menyang negara berkembang liyane lan nindakake produksi bareng karo dheweke, lan ndhukung ngilangi hak properti intelektual. babagan vaksin COVID-19, kabeh minangka upaya kanggo mbantu kabeh negara ngalahake COVID-19.

Kapindho, kita kudu terus nguatake kerjasama babagan konektivitas.Kita bakal terus nyinaoni rencana pembangunan infrastruktur, lan kerja sama ing infrastruktur transportasi, koridor ekonomi, lan zona kerjasama ekonomi lan perdagangan lan industri.Kita bakal luwih nggunakake China-Europe Railway Express kanggo ningkatake kerjasama pelabuhan lan kapal ing sadawane Maritime Silk Road lan mbangun Silk Road in the Air.Kita bakal ngrampungake tren transformasi digital lan pangembangan industri digital kanthi nyepetake pambangunan Jalan Sutra digital, lan nggawe konektivitas cerdas dadi kasunyatan anyar ing mangsa ngarep.

Katelu, kita kudu terus ningkatake kerjasama ing pembangunan ijo.Kita bakal bareng-bareng ngetokake Inisiatif Kemitraan Sabuk lan Jalan ing Pembangunan Ijo kanggo nyuntikake dorongan anyar kanggo mbangun Jalan Sutra ijo.Kita siyap kanggo nambah kerjasama ing wilayah kayata infrastruktur ijo, energi ijo lan keuangan ijo, lan ngembangake proyek sing luwih ramah lingkungan kanthi standar lan kualitas dhuwur.Kita ndhukung pihak ing Kemitraan Energi Sabuk lan Jalan kanggo ningkatake kerjasama babagan energi ijo.Kita nyengkuyung bisnis sing melu kerjasama Sabuk lan Dalan kanggo ngrampungake tanggung jawab sosial lan ningkatake kinerja lingkungan, sosial lan pemerintahan (ESG).

Kaping papat, kita kudu terus maju perdagangan bebas ing wilayah kita lan jagad iki.China bakal ngupayakake wiwitan saka Kemitraan Ekonomi Komprehensif Regional (RCEP) lan integrasi ekonomi regional sing luwih cepet.China bakal kerja sama karo kabeh pihak supaya rantai industri lan pasokan global mbukak, aman lan stabil.Kita bakal mbukak lawang luwih akeh menyang jagad iki.Lan kita siyap nuduhake dividen pasar China karo kabeh kanggo mesthekake yen sirkulasi domestik lan internasional bakal saling nguatake.Iki uga bakal nggawe hubungan sing luwih raket lan papan sing luwih jembar kanggo kerjasama ekonomi ing antarane mitra BRI.

Asia-Pasifik minangka wilayah sing paling cepet berkembang kanthi potensial paling gedhe lan kerjasama paling dinamis ing donya.Iki minangka papan kanggo 60 persen populasi donya lan 70 persen PDB.Iku wis nyumbang luwih saka rong pertiga saka wutah global, lan muter peran saya penting ing perang global nglawan COVID-19 lan Recovery ekonomi.Wilayah Asia-Pasifik kudu dadi pacesetter pembangunan lan kerjasama, dudu papan catur kanggo geopolitik.Kestabilan lan kemakmuran wilayah iki kudu dijanjekake dening kabeh negara regional.

Negara-negara Asia lan Pasifik minangka pionir, kontributor lan conto kerjasama internasional Belt and Road.Minangka anggota wilayah Asia-Pasifik, China siyap kerja sama karo negara-negara Asia-Pasifik kanthi semangat kemitraan kanggo ningkatake pembangunan Sabuk lan Dalan sing berkualitas, nyedhiyakake solusi Asia-Pasifik kanggo perang global nglawan COVID-19, nyuntikake. Vitalitas Asia-Pasifik menyang konektivitas global, lan ngirimake kapercayan Asia-Pasifik menyang pemulihan ekonomi donya sing lestari, supaya bisa menehi kontribusi luwih gedhe kanggo mbangun komunitas kanthi masa depan bebarengan ing wilayah Asia-Pasifik uga komunitas kanthi masa depan bareng kanggo manungsa.
matur nuwun.


Wektu kirim: Jul-19-2021