Главен говор на Н.Е. државниот советник и министер за надворешни работи Ванг Ји на конференцијата на високо ниво во Азија и Пацифик за соработка со појас и пат
23 јуни 2021 година

Колеги, пријатели, Во 2013 година, претседателот Кси Џинпинг ја предложи иницијативата „Појас и пат“ (BRI).Оттогаш, со учество и заеднички напори на сите страни, оваа важна иницијатива покажа силна енергија и виталност и даде добри резултати и напредок.

Во текот на изминатите осум години, БРИ еволуираше од концепт во вистински акции и доби топол одговор и поддршка од меѓународната заедница.До денес, до 140 земји партнери имаат потпишано документи за соработка на „Појас и пат“ со Кина.БРИ навистина стана најширока и најголема платформа во светот за меѓународна соработка.

Во текот на изминатите осум години, BRI еволуираше од визија во реалност и донесе огромни можности и придобивки за земјите ширум светот.Трговската размена меѓу Кина и партнерите на БРИ надмина 9,2 трилиони американски долари.Директните инвестиции на кинеските компании во земјите долж „Појас и пат“ надминаа 130 милијарди американски долари.Извештајот на Светска банка сугерира дека кога целосно ќе се имплементира, БРИ може да ја зголеми глобалната трговија за 6,2 проценти, а глобалниот реален приход за 2,9 проценти и да даде значителен поттик на глобалниот раст.

Имено, минатата година, и покрај ненадејната појава на СОВИД-19, соработката „Појас и пат“ не запре.Се спротивстави на ветровите и продолжи да се движи напред, покажувајќи извонредна издржливост и виталност.

Заедно, поставивме меѓународен заштитен ѕид за соработка против СОВИД-19.Партнерите на Кина и БРИ одржаа над 100 состаноци за да споделат искуство за превенција и контрола на КОВИД.До средината на јуни, Кина обезбеди повеќе од 290 милијарди маски, 3,5 милијарди заштитни одела и 4,5 милијарди комплети за тестирање на светот и им помогна на многу земји да изградат лаборатории за тестирање.Кина е ангажирана во обемна соработка за вакцини со многу земји и донирала и извезла повеќе од 400 милиони дози готови и рефус вакцини во повеќе од 90 земји, од кои повеќето се партнери на БРИ.

Заедно обезбедивме стабилизатор за светската економија.Одржавме десетици меѓународни конференции на БРИ за да споделиме искуство во развојот, да ги координираме развојните политики и да ја унапредиме практичната соработка.Ние ги задржавме повеќето проекти на БРИ.Енергетската соработка во рамките на кинеско-пакистанскиот економски коридор обезбедува една третина од снабдувањето со електрична енергија на Пакистан.Проектот за водоснабдување Катана во Шри Ланка стави безбедна вода за пиење достапна за 45 тамошни села.Статистиката покажува дека минатата година, трговијата со стоки меѓу Кина и партнерите на БРИ забележа рекордни 1,35 трилиони американски долари, што дава значителен придонес за одговорот на Ковид, економската стабилност и егзистенцијата на луѓето во релевантните земји.

Заедно, изградивме нови мостови за глобално поврзување.Кина оствари соработка за е-трговија на Патот на свилата со 22 земји партнери.Ова помогна да се одржат меѓународните трговски текови во текот на пандемијата.Во 2020 година, железничкиот експрес Кина-Европа, кој минува низ евроазискиот континент, достигна нов рекорд и во товарните услуги и во обемот на товарот.Во првиот квартал од оваа година, „Експрес“ испрати 75 отсто повеќе возови и испорача 84 отсто повеќе TEU стоки отколку во истиот период минатата година.Поздравен како „флота од челични камили“, „Експрес“ навистина го оправда своето име и одигра важна улога во давањето на земјите потребната поддршка во борбата против СОВИД.

Колеги, Брзо растечката и плодна соработка „Појас и пат“ е резултат на солидарноста и соработката меѓу партнерите на БРИ.Уште поважно, како што истакна претседателот Си Џинпинг во своите писмени забелешки на оваа конференција, соработката „Појас и пат“ се води од принципот на опсежни консултации, заеднички придонес и споделени придобивки.Го практикува концептот на отворен, зелен и чист развој.И таа е насочена кон висок стандард, луѓе-центрирани и одржлив раст.

Секогаш сме посветени на еднакви консултации.Сите партнери за соработка, без разлика на економската големина, се рамноправни членови на семејството БРИ.Ниту една од нашите програми за соработка не е поврзана со политички конци.Ние никогаш не ја наметнуваме нашата волја на другите од таканаречената позиција на сила.Ниту ние не претставуваме закана за која било земја.

Секогаш сме посветени на взаемна корист и победа-победа.БРИ дојде од Кина, но создава можности и добри резултати за сите земји и има корист за целиот свет.Ја зајакнавме политиката, инфраструктурата, трговската, финансиската и поврзаноста меѓу луѓето за да продолжиме со економската интеграција, да постигнеме меѓусебно поврзан развој и да даваме придобивки за сите.Овие напори го приближија кинескиот сон и соништата на земјите ширум светот.

Секогаш сме посветени на отвореност и инклузивност.БРИ е јавен пат отворен за сите и нема двор или високи ѕидови.Отворен е за сите видови системи и цивилизации и не е идеолошки пристрасен.Отворени сме за сите иницијативи за соработка во светот кои се погодни за поблиско поврзување и заеднички развој и подготвени сме да работиме со нив и да си помагаме меѓусебно да успееме.

Секогаш сме посветени на иновации и напредок.Во пресрет на СОВИД-19, го започнавме Патот на свилата на здравјето.За да постигнеме транзиција со низок јаглерод, негуваме зелен пат на свилата.За да го искористиме трендот на дигитализација, градиме дигитален пат на свилата.За да се решат недостатоците во развојот, ние работиме на изградба на БРИ во пат кон ублажување на сиромаштијата.Соработката „Појас и пат“ започна во економскиот сектор, но не завршува тука.Станува нова платформа за подобро глобално владеење.

За неколку дена Комунистичката партија на Кина (КПК) ќе одбележи стогодишнина.Под раководство на КПК, кинескиот народ наскоро ќе ја заврши изградбата на умерено просперитетно општество во сите погледи и врз основа на тоа, ќе тргне на ново патување за целосно градење на модерна социјалистичка земја.На нова историска почетна точка, Кина ќе работи со сите други страни за да ја продолжи нашата висококвалитетна соработка „Појас и пат“ и да изгради поблиски партнерства за здравствена соработка, поврзување, зелен развој и отвореност и инклузивност.Овие напори ќе генерираат повеќе можности и дивиденди за сите.

Прво, треба да продолжиме да ја продлабочуваме меѓународната соработка за вакцините.Заеднички ќе ја започнеме Иницијативата за партнерство по појас и пат за соработка против вакцините COVID-19 за да промовираме фер меѓународна дистрибуција на вакцини и да изградиме глобален штит против вирусот.Кина активно ќе ги спроведе важните мерки што ги најави претседателот Си Џинпинг на Глобалниот здравствен самит.Кина ќе обезбеди повеќе вакцини и други итно потребни медицински материјали за партнерите на БРИ и другите земји колку што е во нејзина можност, ќе ги поддржи своите компании за вакцини во трансферот на технологии во други земји во развој и заедничкото производство со нив и ќе го поддржи откажувањето од правата на интелектуална сопственост за вакцините за СОВИД-19, сето тоа во обид да им помогне на сите земји да го поразат СОВИД-19.

Второ, треба да продолжиме да ја зајакнуваме соработката за поврзување.Ќе продолжиме да ги здружуваме плановите за развој на инфраструктурата и ќе работиме заедно на транспортната инфраструктура, економските коридори и зоните за економска и трговска и индустриска соработка.Понатаму ќе го искористиме железничкиот експрес Кина-Европа за да ја промовираме пристанишната и бродската соработка долж поморскиот пат на свилата и да изградиме пат на свилата во воздухот.Ќе го прифатиме трендот на дигитална трансформација и развој на дигитални индустрии со забрзување на градењето на дигиталниот пат на свилата и ќе ја направиме паметната поврзаност нова реалност во иднина.

Трето, треба да продолжиме да ја промовираме соработката за зелен развој.Заеднички ќе ја изнесеме Иницијативата за Партнерство појас и пат за зелен развој за да внесеме нов поттик во изградбата на зелениот пат на свилата.Подготвени сме да ја засилиме соработката во области како што се зелената инфраструктура, зелената енергија и зелените финансии и да развиеме повеќе еколошки проекти со висок стандард и висок квалитет.Ги поддржуваме страните во енергетското партнерство „Појас и пат“ во унапредување на соработката за зелена енергија.Ги охрабруваме бизнисите вклучени во соработката „Појас и пат“ да ги исполнат своите општествени одговорности и да ги подобрат своите еколошки, социјални и управувачки перформанси (ESG).

Четврто, треба да продолжиме да ја унапредуваме слободната трговија во нашиот регион и во светот.Кина ќе работи на рано стапување во сила на Регионалното сеопфатно економско партнерство (RCEP) и побрза регионална економска интеграција.Кина ќе работи со сите страни за да ги одржи глобалните индустриски и снабдувачки синџири отворени, безбедни и стабилни.Ќе ја отвориме нашата врата уште пошироко кон светот.И ние сме подготвени да ги споделиме дивидендите на кинескиот пазар со сите за да се увериме дека домашните и меѓународните тиражи меѓусебно ќе се зајакнуваат.Ова исто така ќе овозможи поблиски врски и поширок простор за економска соработка меѓу партнерите на БРИ.

Азиско-пацификот е најбрзо растечкиот регион со најголем потенцијал и најдинамична соработка во светот.Во него живеат 60 отсто од светското население и 70 отсто од нејзиниот БДП.Придонесе над две третини од глобалниот раст и игра сè поважна улога во глобалната борба против СОВИД-19 и економското закрепнување.Азиско-пацифичкиот регион треба да биде ритам на развој и соработка, а не шаховска табла за геополитика.Стабилноста и просперитетот на овој регион треба да ги ценат сите регионални земји.

Азиските и пацифичките земји се пионери, придонесувачи и примери на меѓународната соработка „Појас и пат“.Како членка на азиско-пацифичкиот регион, Кина е подготвена да работи со азиско-пацифичките земји во духот на партнерство за промовирање на висококвалитетен развој „Појас и пат“, да обезбеди азиско-пацифички решенија за глобалната борба против СОВИД-19, да инјектира Азиско-пацифичката виталност во глобалното поврзување и пренесување на азиско-пацифичката доверба за одржливо закрепнување на светската економија, за да се даде поголем придонес во градењето заедница со заедничка иднина во азиско-пацифичкиот регион, како и заедница со заедничка иднина за човештвото.
Ви благодарам.


Време на објавување: 19 јули 2021 година